Boka Kotorska, Kotor, Perast, Herceg Novi

Boka Kotorska je najveći zaliv Jadranskog mora. Duboko je zašla pod litice Lovćena i Orjena kao da ih je razmakla snagom vode. Počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava u Kumborski tjesnac, njime prijelazi u Tivatski zaliv, pa kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv. Sva je optočena mjestima – Njivice, Igalo, Herceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošić, Bijela, Kamenari, Morinj, Risan, Perast, Ljuta, Kotor, Prčanj, Tivat, Krtole, Krašići, Radovići, Rose a između njih je još desetak manjih naselja.
Boku ukrašava sedam ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula (koja se nalazi na ulazu u Boku), Gospa od Skrpjela, Sveti Đorđe, Milosrdja, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Boku Kotorsku su proslavili hrabri pomorci, vješti majstori, graditelji, mnogi istaknuti umni ljudi. Ima slavnu istoriju – od grčkih kolonija, preko Ilira, Rima, Vizantije, srpske srednjovijekovne države, do Turaka, Mlečana, Rusa, Napoleona i Austro-Ugarske monarhije.

Bokokotorski zaliv je nešto što morate da vidite tokom boravka u Crnoj Gori! Najbolji način da je obiđete je da se provozate po zalivu. Koliko ima prilika za fenomenalne fotografije, ne mogu vam opisati. Srednjevekovni gradovi, njihove kapele, crkve, manastiri, planinski vrhovi, zelenilo, plavetnilo… Obavezno vidite svojim očima!“

Pomorstvo je bila osnova života i dalo je pečat velikom kulturnom naslijeđu. U 17. i 18. vijeku Boka je imala preko 300 brodova duge plovidbe i do 300 manjih, koji su godišnje zarađivali 200.000 mletačkih zlatnika. Peraštani su u 16. vijeku imali pomorsku školu (Nautika) na glasu, a u njoj su školovali mornare i za ruskog cara Petra Velikog.