Lipska pećina

Lipska pećina je zaštićeno prirodno dobro i prva pećinska atrakcija u Crnoj Gori koja nudi šarmantnu raznolikost kraških obilježja i pruža posjetiocima jedinstven doživljaj podzemnog svijeta.

Autentičnost naše pećine počiva u njenoj iskonskoj divljoj ljepoti koja na posjetioce ostavlja neponovljiv utisak a posjetu čini nezaboravnom avanturom.

Lipska pećina je jedan od najvećih speleoloških objekata u našoj zemlji sa sistemom od 2,5 km kanala, dvorana i galerija koje je čine nezaobilaznom atrakcijom koju morate posjetiti na turi Crnom Gorom. Ljepotu Lipske pećine su prepoznale i divile joj se znamenite istorijske ličnosti, među kojima i dinastija Petrović. O postojanju Lipske pećine znalo se i prije Njegoševog vremena, a ekspedicije su organizovane čak i tada. Brojni renomirani istraživači iz 19. vijeka su ostavili zapise o Lipskoj pećini i bogatstvu njenih raznovrsnih ukrasa, a istraživanja se nastavljaju i danas.

U Lipskoj pećini priroda je izvajala jedinstvene forme pećinskih ukrasa (stalagmita i stalaktita) koji ostavljaju neponovljiv utisak na posjetioce. Lipska pećina je zaštićeno prirodno dobro ali i jedinstvena prirodna atrakcija koju ne smijete zaobići na putovanju Crnom Gorom.

Lipska pećina je otvorena za posjete 2015. godine i od tada nudi nezaboravne ture uz pratnju obučenih vodiča koji svojom ljubaznošću i predanošću upotpunjuju doživljaj. Do Lipske pećine se lako dolazi. Nalazi se na 33 km udaljenosti od Budve, 35 km od Podgorice i 5 km od Cetinja. Savremena rasvjeta i uređene staze čine je bezbjednom i pristupačnom. Lipska pećina je očuvana u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine i uređena u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima za valorizaciju speleoloških objekata. Samo godinu dana nakon otvaranja, sajtovi poput Montenegro Travel, Trip Advisor, Lonely Planet i mnogi drugi, preporučuju Lipsku pećinu kao jednu od najboljih atrakcija za posjetiti u Crnoj Gori.