Rijeka Crnojevića

Mali grad na istoimenoj rijeci jedan je od najljepših gradova Crne Gore.

Rijeka Crnojevica je lako dostupna sa magistralnog puta Podgorica–Cetinje. Pocetak price o gradu se vezuje za vladara Zete, Ivana Crnojevica (1465–1490), koji je da bi izbjegao Tursku vojsku na Obodu podigao utvrdenje i manastir, cija je crkva posvecena Svetom Nikoli. Tu je prenio svoju prijestonicu sa tvrdave Žabljak, a manastir je postao sjedište zetske Mitropolije.

U samom mjestu ocuvani su ostaci istorijskih gradevina iz vremena Ivana Crnojevica kao što su podrumska prostorija jedne davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad tzv. Obodske štamparije, gdje je štampana prva cirilicna knjiga „Oktoih prvoglasnik“ 1494.godine. Sem toga, na ovom podrucju je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica oružja. Pocetkom 20 v. u fabrici „Marica“ proizvodio se sedef – biser od riblje krljušti.

Rijeka Crnojevica je tokom 19. i pocetkom 20. vijeka bila najveca crnogorska luka i vodeci trgovacki centar. Posebno cijenjen proizvod ovog kraja bila je suva ukljeva zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama.

Na ulazu u Rijeku Crnojevica je kameni “Danilov most”. Podigao ga je knjaz Danilo 1853.godine u spomen svoga oca Stanka Petrovica. Uz most je na lijevoj obali rijeke podigao jednospratnu kucu poznatu pod imenom „Mostina“, ocuvanu do danas.

Najstariji sacuvani objekat u Rijeci Crnojevica je kuca Svetog Petra.
Uživanje u posjeti ovom mjestu upotpunjavaju bogata gastronomska ponuda autenticnih ribljih specijaliteta, tematske šetnje, vožnja kajakom.